Ο Τάσος είχε ένα τροχαίο πριν από 1,5 μήνα. Κάποιος έστριψε πάνω του την ώρα που οδηγούσε κανονικά στη λωρίδα του το μόλις 9 ημερών υπέρλαμπρο σκούτερ του.
Ευτυχώς τη γλύτωσε με λίγα σπασμένα πλευρά, αγγεία, εγκαύματα τριβής κι έναν μισοκομμένο Αχίλλειο.
48 ώρες μετά τη συρραφή και γενικά την περίθαλψη στα επείγοντα του νοσοκομείου που διακομίστηκε, ξεκίνησε άσκηση!
Με τον νάρθηκα, τις βακτηρίες, την αντιπηκτική και αντιβιοτική αγωγή, ξεκίνησε άσκηση.
7 φ/εβδ, 2h / φορά.
Κυρίως κι όσον αφορά το πόδι του θέλαμε να επικοινωνήσουμε για να μη πω να φλερτάρουμε σοβαρά με το νευρικό του σύστημα.
Δε θέλαμε να υψωθεί απόρθητος προστατευτικός μηχανισμός περιορισμού κίνησης.
Για το σώμα του από τα γόνατα και πάνω, έκανε ασκήσεις δύναμης, όσο του επέτρεπαν
τα σπασμένα του πλευρά.
Για το τραυματισμένο πόδι, αρχικό μας μέλημα ήταν να μην ατροφήσουν οι πελματιαίοι κυρίως καμπτήρες μύες του πέλματος αλλά και όλη η οπίσθια κινητική αλυσίδα του σώματος (καμπτήρες μεγάλου δαχτύλου και δακτύλων, οπίσθιοι μηριαίοι, μείζων γλουτιαίος, κλπ)
Ένα άλλο μεγάλο μας μέλημα ήταν η βάδιση, να αλλάξει όσο το δυνατόν λιγότερο.
Την προηγούμενη εβδομάδα ο Τάσος έκανε sissy squats με αλτήρες και σήμερα ήπιες πλειομετρικές. Σχεδόν έχει περάσει “απέναντι”.
Ο Τάσος είναι εκπαιδευτής ορεινής ποδηλασίας. Υπήρξε πρωταθλητής κολύμβησης. Τη διαδικασία της αποκατάστασης την εμπιστεύτηκε, την προκάλεσε, την ακολούθησε ευλαβικά.
ΑΛΛΑ κυρίως και πριν απ όλα, θωρακίστηκε νοητικά, συναισθηματικά κι ενεργειακά για να βγει όσο το δυνατόν γρηγορότερα από την ασθένεια.
Κι αυτό έγινε. Ο Τάσος επιτάχυνε εσωτερικά την αποκατάσταση. Διότι ως αθλητής γνωρίζει πως οι αντιλήψεις, οι προσδοκίες και οι πεποιθήσεις του πάσχοντα επηρεάζουν τη θεραπεία και την αποκατάσταση του. Γνωρίζει καλά επίσης, ότι η σωματική θεραπεία επηρεάζεται άμεσα από την ψυχολογική εμπειρία αντίληψης του χρόνου, ανεξάρτητα από τον πραγματικό χρόνο που έχει παρέλθει: γρήγορα αντιλαμβάνεσαι το χρόνο της θεραπείας σου γρήγορη αποκατάσταση έχεις.
Κι ο Τάσος δεν γουστάρει Daewoo, προτιμά τις Buggati.
Info
Ceulemans et al. Biopsychosocial rehabilitation in the working population with chronic low back pain: a concept analysis. J Rehabil Med. 2024, 16;56:jrm13454.
Aungle, P., Langer, E. Physical healing as a function of perceived time. Sci Rep 13, 22432 (2023).
Camparo, S., Maymin, P.Z., Park, C. et al. The fatigue illusion: the physical effects of mindlessness. Humanit Soc Sci Commun 9, 331 (2022)