/ Μεταβολικές νόσοι

Οι συνηθέστερες μεταβολικές παθήσεις είναι το Μεταβολικό σύνδρομο, η Παχυσαρκία, ο Σακχαρώδης διαβήτης I & II, το Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, η Υπερλιπιδαιμία.

/  Σακχαρώδης διαβήτης τύπου Ι & ΙΙ

/  Είναι γνωστό, εδώ και αιώνες, πως η άσκηση συμβάλει στη διαχείριση της γλυκόζης ανθρώπων με διαβήτη ή τάση να αναπτύξουν διαβήτη.

Τι προπόνηση όμως πρέπει να κάνουν αυτά τα άτομα;

Τι πρέπει να προσέχουν;

Τι να αποφεύγουν;

Τι να μη παραλείπουν;

/  Αερόβια άσκηση

Η αερόβια άσκηση είναι απαραίτητη. Τουλάχιστον 150 min/εβδ μέτριας έντασης αερόβια άσκηση (σβέλτο περπάτημα, jogging, κολύμπι, ποδηλασία, κλπ), κατανεμημένη σε 3- 5 ή περισσότερες μέρες.

Προκειμένου τα επίπεδα ευαισθησίας στην ινσουλίνη να διατηρηθούν υψηλά, οι αερόβιες δραστηριότητες θα πρέπει να γίνονται μέρα παρά μέρα κι όχι πιο αραιά!

/  Διαλειμματική προπόνηση

Τα νεαρά ή πιο προχωρημένα προπονητικά άτομα με διαβήτη μπορούν να έχουν τα ίδια οφέλη (στο καρδιοαναπνευστικό σύστημα / φυσική τους κατάσταση) αν γυμνάζονται αερόβια 75 min/εβδ αλλά σε υψηλές εντάσεις. Μάλιστα η υψηλής έντασης διαλειμματική προπόνηση – HIIT (ειδικά σχεδιασμένη από εμάς), αν και δεν ενδείκνυται για όλους, φαίνεται να συμβάλει στη μεγαλύτερη ευαισθησία στην ινσουλίνη και στην καλύτερη ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα, τουλάχιστον στα άτομα με διαβήτη ΙΙ.

diabetes-2

/  Σύμφωνα με τα τελευταία ερευνητικά δεδομένα

προτείνεται στα άτομα με διαβήτη Ι που στην ίδια συνεδρία συνδυάζουν την αερόβια άσκηση με την προπόνηση με αντιστάσεις, η άσκηση με βάρη να προηγείται της αερόβιας προπόνησης. Τα υπογλυκαιμικά επεισόδια είναι πολύ λιγότερα όταν η προπόνηση γίνεται με αυτή τη σειρά απ’ ότι αν γίνει με την αντίθετη.

/  Ασκήσεις Ενδυνάμωσης

Η συστηματική (2-3 φ/εβδ) προπόνηση ενδυνάμωσης, κατάλληλα προσαρμοσμένη στις ανάγκες του κάθε ατόμου με διαβήτη, είναι επιβεβλημένη. Μάλιστα όταν η ένταση της προπόνησης ρυθμίζεται ώστε να είναι υψηλή και ο όγκος της προσαρμόζεται αναλόγως κάθε φορά, τα αποτελέσματα στον γλυκαιμικό έλεγχο είναι καλύτερα.

/  Ασκήσεις Ισορροπίας

Οι ασκήσεις ισορροπίας κι εύρους κίνησης συνεχώς κερδίζουν έδαφος και καλό είναι να πραγματοποιούνται 2-3 φ/εβδ. Η άσκηση όμως από μόνη της δεν αρκεί. Χρειάζεται να διατηρείται σε υψηλά επίπεδα η καθημερινή σωματική δραστηριότητα και να μη γίνεται καμιά περικοπή των υπόλοιπων δραστηριοτήτων (πχ. βόλτα σκύλου) όταν κάποιος συμμετέχει σε οργανωμένα προγράμματα άσκησης 2-3 φ/εβδ!

Η ρύθμιση του προσλαμβανόμενου υδατάνθρακα, της κυκλοφορούσας ινσουλίνης και η τακτική παρακολούθηση της γλυκόζης του αίματος, ειδικά αν η άσκηση θα είναι μεγάλης διάρκειας, είναι παράμετροι που πρέπει να ρυθμίζονται από τον ασκούμενο με διαβήτη τύπου Ι σε συνεργασία με τον προπονητή του, πάντα!
espa