Λένε πως αν μπεις στο χορό, μαθαίνεις να χορεύεις.
Έτσι και γω τελευταία όλο ψάχνω να βρω θέματα που αφορούν την άνοια και την νόσο Αλτσχάιμερ (AD).

Στο ψάξιμό μου εμφανίστηκε πολλές φορές μπροστά μου ο όρος διαβήτης τύπου 3 (T3D).
Ήξερα για τον τύπου 1 και τύπου 2 αλλά δε γνώριζα ότι από πολλούς επιστήμονες όρος T3D προτείνεται για τη νόσο Αλτσχάιμερ. Γιατί σε αντίθεση με ότι πιστεύαμε παλαιότερα, τα τελευταία 20 χρόνια όλο και περισσότερες μελέτες αποδεικνύουν ότι η ινσουλίνη μεταφέρεται στα εγκεφαλικά μας κύτταρα και παίζει καθοριστικό ρόλο στη σκέψη και στη μνήμη μας.

Διαβάζω: η ακριβής σύνδεση μεταξύ της νόσου Αλτσχάιμερ (AD) και του διαβήτη τύπου 2 είναι ακόμα υπό συζήτηση. -τίμιο-
Συνεχίζω να διαβάζω: το ανεπαρκώς ελεγχόμενο σάκχαρο στο αίμα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης Αλτσχάιμερ. Μάλιστα αυτή η σχέση είναι τόσο ισχυρή που ορισμένοι έχουν αποκαλέσει το Αλτσχάιμερ «διαβήτη του εγκεφάλου» ή «διαβήτη τύπου 3 (T3D). – μάλιστα, το έπιασα το νόημα-

Σκέφτομαι: η άσκηση είναι από τις πιο αποτελεσματικές μεθόδους πρόληψης και αντιμετώπισης του Διαβήτη τύπου 2 και διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία και ποιότητα ζωής των ατόμων με διαβήτη τύπου 1.
Άπειρες έρευνες επίσης θεωρούν την άσκηση ως θεραπεία για την AD καθώς βελτιώνει τη γνωστική λειτουργία, μειώνει τα νευροψυχιατρικά συμπτώματα και επιβραδύνει τη μείωση των δραστηριοτήτων της καθημερινής ζωής. Μάλιστα έχει αποδειχθεί ότι η άσκηση έχει λιγότερες παρενέργειες και καλύτερη συμμόρφωση σε σύγκριση με τα φάρμακα.

Καταλήγω: αν λοιπόν θέλουμε να αποφύγουμε τον διαβήτη τύπου 2 & 3 δεν έχουμε παρά να ασκούμαστε συστηματικά και να είμαστε δραστήριοι σωματικά καθημερινά.

Info

Nguyen TT, Ta QTH, Nguyen TKO, Nguyen TTD, Giau VV. Type 3 Diabetes and Its Role Implications in Alzheimer’s Disease. Int J Mol Sci. 2020, 30;21(9):3165.

Cass SP. Alzheimer’s Disease and Exercise: A Literature Review. Curr Sports Med Rep. 2017, 16(1):19-22.

espa