Οι συνειδητοποιημένοι ασκούμενοι γνωρίζουν καλά ότι χρειάζεται συχνή (> 2φ/εβφ) και συστηματική (διά βίου) προπόνηση μυϊκής ενδυνάμωσης για να είναι ΔΥΝΑΤΟΙ (μέγιστη δύναμη), ΙΣΧΥΡΟΙ (ταχύτητα Χ δύναμη) και να έχουν ΑΝΤΟΧΗ στη δύναμη (υπομέγιστη δύναμη).

Ίσως μάλιστα έχουν καταλάβει ότι η διαβαθμισμένη, ενεργητική, μικρής διάρκειας διακοπή της άσκησης ευνοεί κάποιες μορφές δύναμης (ισχύ).

Όμως, τι γίνεται όταν η προπόνηση δύναμης διακοπεί απότομα, από τη μια μέρα στην άλλη;

Δυστυχώς στην απότομη διακοπή της άσκησης ή την απότομη επιβολή περιορισμού της κίνησης η πτώση ΟΛΩΝ των μορφών δύναμης είναι ραγδαία. Αρκούν 3 βδομάδες αποχής για να χαθούν όλες οι μορφές δύναμης (μέγιστη, ισχύ, αντοχή).

Η πτώση δε κάνει διακρίσεις φύλου.

Είναι απλά ταχύτερη και σφοδρότερη σε ανθρώπους που έχουν περάσει την μέση ηλικία και σε όσους δε γυμνάζονται ή γυμνάζονται < 2φ/εβδ.

Η μέγιστη δύναμη φθίνει από τις πρώτες κιόλας μέρες (αυτό ποτέ μου δε το χώνεψα) διακοπής της προπόνησης! Η πτώση ξεκινά αρχικά ένεκα νευρομυϊκών αιτιών: παύει το νευρικό μας σύστημα να επικοινωνεί καλά και γρήγορα με το μυϊκό σύστημα ενώ στη συνέχεια η πτώση της δύναμης οφείλεται σε αλλαγές που συμβαίνουν στην αρχιτεκτονική δομή (bye bye μπράτσο) του μυϊκού & συνδετικού ιστού.

Την ισχύ, τρέμουμε μη την χάσουμε μιας που έχει συνδεθεί με τη μακροζωία κυρίως αλλά και ως γνωστόν, με την αθλητική απόδοση. Αν και δε μειώνεται από τις πρώτες μέρες διακοπής της άσκησης, δυστυχώς στις 3 εβδομάδες χάνουμε και τον βασιλιά των μορφών δύναμης. Κι αυτό αποτελεί μεγάλο χτύπημα στη φυσική υγεία και κατάσταση διότι το “χτίσιμό” της ισχύος απαιτεί σκληρή “δουλειά”. Όχι πως οι υπόλοιπες μορφές δύναμης κατακτώνται εύκολα.

Η αντοχή στη δύναμη είναι αυτή που μας κάνει να αντέχουμε στα δύσκολα, στην παρατεταμένη προσπάθεια. Είναι η ικανότητά μας να αντιστεκόμαστε στην κόπωση. Αυτή όμως η μορφή δύναμης μειώνεται πρώτη και ταχύτερα και από κάθε άλλη μορφή δύναμης. Πιθανόν λόγω της μείωσης του μεταβολικού ρυθμού και του όγκου αίματος που συνοδεύουν την υποκινητική ζωή.

Ο εγκλεισμός μας έχει επιβληθεί. Η διακοπή της προπόνησης δύναμης όμως είναι καθαρά δικιά μας απόφαση. Εμείς αποφασίζουμε αν θέλουμε να παραμείνουμε δυνατοί ή να μετατραπούμε σε αδύναμους.

 

Bosquet et al. (2013). Effect of training cessation on muscular performance: a meta-analysis. Scand J Med Sci Sports; 23(3):140-9.

European Society of Cardiology. (2019). “Ability to lift weights quickly can mean a longer life.. the same benefit.” #power #strength

espa