Επιστήμονες υγείας και άσκησης συμφωνούν ότι η άσκηση με αντιστάσεις είναι ασφαλής και ενισχύει την φυσική υγεία των παιδιών.
Η άποψη ότι η προπόνηση με αντιστάσεις αναχαιτίζει την φυσική τους ανάπτυξη (μη μου πείτε ότι δεν έχετε ακούσει ότι κάνοντας βάρη τα παιδιά θα μείνουν ζουμπάδες και δε θα ψηλώσουν και ποια/ος θα τα παντρευτεί μετά;) θεωρείται τουλάχιστον αβάσιμη και πεπερασμένη!
Όλο και περισσότερα, ευτυχώς, αγόρια και κορίτσια συμμετέχουν σε δραστηριότητες προπόνησης με αντιστάσεις και όλοι οι μεγάλοι αθλητιατρικοί οργανισμοί υποστηρίζουν τη συμμετοχή των παιδιών σε τέτοια προγράμματα υπό την προϋπόθεση φυσικά ότι τα προγράμματα αυτά σχεδιάζονται και εποπτεύονται κατάλληλα από ειδικευμένους επαγγελματίες, ακολουθώντας συγκεκριμένες κατευθυντήριες γραμμές και συστάσεις παραμέτρων άσκησης ώστε η μυϊκή και οστική δύναμη των παιδιών να ενισχυθεί με ασφάλεια.

Ανεξάρτητα από το πόσο μεγάλο ή δυνατό είναι ένα παιδί, δε παύει να είναι σωματικά και κινητικά, λιγότερο ώριμο από τους ενήλικες ενώ συχνά έρχονται για πρώτη φορά σε επαφή με κάποιες προπονητικές δραστηριότητες.
Η προπόνηση με αντιστάσεις επιβάλλεται να είναι ανάλογη του επιπέδου ωριμότητας, της φυσικής ικανότητας αλλά και των ατομικών στόχων του κάθε παιδιού.
Τα προγράμματα ενηλίκων, ο σχεδιασμός και η φιλοσοφία τους δεν έχουν θέση και δεν θα πρέπει να εφαρμόζονται στους λιλιπούτειους πληθυσμούς διότι η ένταση και ο όγκος αυτών των προπονήσεων είναι συχνά πολύ υψηλοί και η ανάνηψη μεταξύ των προπονητικών συνεδριών είναι ανεπαρκής ώστε να μιλάμε για προπονητικές προσαρμογές.

Όταν εισάγουμε παιδιά σε δραστηριότητες προπόνησης με αντιστάσεις είτε γιατί το άθλημα που τους αρέσει το επιβάλει είτε γιατί η προπόνηση δύναμης καθεαυτή και το fitness γενικότερα είναι ο χώρος που τα παιδιά διασκεδάζουν, είναι πάντα καλύτερο να υποτιμάμε τις φυσικές τους ικανότητες και να αυξάνουμε σταδιακά τον όγκο και την ένταση της προπόνησης παρά να υπερεκτιμάμε τις ικανότητές τους και να διακινδυνεύουμε να τραυματιστούν με μακροπρόθεσμες πιθανόν αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία τους.

Είναι επιτακτικό, γονείς και προπονητές να θυμόμαστε ότι τα παιδιά δεν είναι μικροσκοπικοί ενήλικες.

Behm DG, Faigenbaum AD, Falk B, Klentrou P. Canadian Society for Exercise Physiology position paper: resistance training in children and adolescents. Appl Physiol Nutr Metab. 2008 Jun;33(3):547-61. doi: 10.1139/H08-020. PMID: 18461111.

Faigenbaum A. STRENGTH TRAINING FOR CHILDREN AND ADOLESCENTS. Clinics in Sports Medicine.2000 19, 4, 593-619.

espa