Όσο ασχολούμαι με την αναπνοή και το διάφραγμα, συνειδητοποιώ πως, αν θέλω να είμαι alive & kicking όσο ζω, τότε μαζί με την καθημερινή άσκηση, τη σωστή διατροφή, το να αγαπώ και να αγαπιέμαι τα μάλα, είναι σημαντικό να φροντίσω να έχω δυνατό, αλανιάρικο διάφραγμα και να αναπνέω μόνο από τη μύτη μιας που μύτη και διάφραγμα είναι βασικά συστατικά της μακροζωίας και της ευεξίας.

Πίστευα ότι διέθετα τις στοιχειώδεις, αν μη τι άλλο, γνώσεις φυσιολογίας, αλλά μέχρι πρόσφατα δε γνώριζα για τον ρινικό κύκλο. Δεν ήξερα δηλαδή ότι το 75% της αναπνοής μας γίνεται από το ένα ρουθούνι και μόλις το 25% από το άλλο, με το κυρίαρχο ρουθούνι να αλλάζει κάθε 2 περίπου ώρες, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη και με του δεξιόχειρες να τείνουν να χρησιμοποιούν περισσότερο το αριστερό τους ρουθούνι!
Αναπνέοντας σε ένα καθρεφτάκι, κοντά στο πρόσωπο, κάθε 2-3 ώρες, διαπίστωσα ότι το συννεφάκι που σχηματίζεται στο καθρεφτάκι κάποιες φορές είναι μεγαλύτερο από την δεξιά πλευρά και κάποιες άλλες από την αριστερή!
Συνειδητοποιώ ότι ο ρινικός κύκλος ισχύει και πως ενώ τον βίωνα σε όλη μου τη ζωή, ποτέ δε του έδωσα την πρέπουσα σημασία, ποτέ δε προσπάθησα να τον ερμηνεύσω ή να γνωρίσω καλύτερα αυτόν ή τη μύτη μου!
Τελευταία έμαθα πως ένεκα του ρινικού κύκλου όταν εισπνέουμε από το δεξί ρουθούνι επιταχύνεται η κυκλοφορία του αίματος, ανεβαίνει η θερμοκρασία του σώματος, η πίεση, τα επίπεδα κορτιζόλης. Η αναπνοή απ΄ το δεξί ρουθούνι ενεργοποιεί το συμπαθητικό νευρικό μας σύστημα, το φύγε ή κάτσε να παλέψεις και τροφοδοτεί με περισσότερο αίμα το αριστερό ημισφαίριο του εγκεφάλου που σχετίζεται με τη λογική σκέψη και την λήψη αποφάσεων.
Αντίθετα η εισπνοή απ το αριστερό ρουθούνι συνδέεται κυρίως με το παρασυμπαθητικό σύστημα, τη χαλάρωση, τη μείωση του στρες, την πτώση της θερμοκρασίας και της πίεση και κατευθύνει τη ροή του αίματος στο δεξί εγκεφαλικό ημισφαίριο και κυρίως στην περιοχή που συμμετέχει στη δημιουργική και αφηρημένη σκέψη αλλά και στην πυροδότηση των αρνητικών συναισθημάτων!
Όταν θέλω λοιπόν να χαλαρώσω κλείνω το δεξί ρουθούνι κι αναπνέω 20-30 φορές από το αριστερό (μετά από επίσκεψη στην Εφορία;) και κάνω το αντίθετο, όταν πρέπει να μείνω κάπου και να δώσω τη μάχη μου.

espa