– Ναι είναι, και μεγαλώνοντας, πτυχώνεται το δέρμα και συρρικνώνεται ο όγκος του μυϊκού ιστού.
– Κι άμα κάνω γυμναστική, κοιμάμαι, ενυδατώνομαι και τρέφομαι σωστά, περιποιούμαι μεταξύ άλλων και τους δυο αυτούς ιστούς, καλά κατάλαβα;
– Είσαι ο πιο καλός μαθητής στην τάξη.
– Τότε βρε καλή μου γιατί φαγώθηκες με αυτά τα σπριντάκια; Τι καϊλές είναι αυτός που σε έχει πιάσει με τα σπριντάκια; Αφού κάνω τα βαράκια μου, το Pilates μου, τη γιόγκα μου και που και που κάνω και το τρεξιματάκι μου.
– Αυτά τα υποκοριστικάκια είναι που με ξινίζουν. Αλλά άσε με να σου εξηγήσω: Αρχικά θα σου πω ότι ο μυϊκός ιστός αποτελείται από μυϊκές ίνες που έχουν διαφορετικές βιοχημικές και συστολικές ιδιότητες. Έχουμε τις αργές ίνες (Ι) τις γρήγορες (ΙΙα) και τις πολύ γρήγορες (ΙΙχ) ίνες.
– Συγκεντρώνομαι για να σε παρακολουθήσω.
– Θα στο πω πιο απλά: ένας μαραθωνοδρόμος έχει περισσότερες αργές ίνες ενώ ο Γιουσέιν Μπολτ, έχει περισσότερες πολύ γρήγορες ίνες.
– Ο Μπολτ είναι κάποιος που τρέχει γρήγορα, να υποθέσω
– @#$:???? Ακριβώς!
Όσο μεγαλώνουμε μειώνεται το μεγέθος των ΙΙχ ενώ οι ίνες τύπου Ι δεν επηρεάζονται ιδιαίτερα. Αυτό συμβαίνει διότι καθώς μεγαλώνουμε αναδιαμορφώνονται οι κινητικές μονάδες με αποτέλεσμα την Απονεύρωση των ινών IIχ (κυρίως) και την παράπλευρη εκ νέου νεύρωση των ινών Ι.
– Ξέφυγες λιγάκι, να σου πω.
– Γινόμαστε αργοί όσο μεγαλώνουμε. Αυτό θέλω να πω. Μειώνονται οι γρήγορες ίνες και μετατρέπονται σε αργές. Άσε που μειώνεται η δύναμη και η ισχύς μας!
– Ωωω! Το βλέπω ήδη αυτό και σε μένα. Πως άραγε θα διατηρήσω τις γρήγορες ίνες, τη δύναμη και την ισχύ μου;
– Μα φυσικά κάνοντας άσκηση με αντιστάσεις και …
– Άσε, μη συνεχίζεις και… σπριντάκια. Για αυτό φαγώθηκες!
– Ακριβώς! Αυτός είναι ο λόγος που η υψηλής έντασης διαλειμματική προπόνηση χρειάζεται να γίνεται κι από τους μεγαλύτερους σε ηλικία ανθρώπους. Για να σώσουν τις γρήγορες ίνες. Να συνεχίσουν να είναι ισχυροί.
– Ποιος θα μου το έλεγε ότι τα σπριντάκια μας κάνουν ισχυρούς!
– Στο λέω, δεν έχουμε άλλη επιλογή.
– Θα με βοηθήσεις να ξεκινήσω προετοιμασία για να κάνω και γώ σπριντάκια;
– Μετά χαράς!
info
Distefano, Goodpaster. Effects of Exercise and Aging on Skeletal Muscle. Cold Spring Harb Perspect Med. 2018; 1;8(3):a029785
Miljkovic, Lim, Miljkovic, Frontera. Aging of skeletal muscle fibers. Ann Rehabil Med. 2015;39 (2) :155-62.
Ciciliot, Rossi, Dyar, Blaauw, Schiaffino. Muscle type and fiber type specificity in muscle wasting. Int J Biochem Cell Biol. 2013;45:2191–2199.
Yu, Hedstrom, Cristea, Dalen, Larsson. Effects of ageing and gender on contractile properties in human skeletal muscle and single fibres. Acta Physiol (Oxf ) 2007;190:229-41.