Καθώς μεγαλώνουμε, η λειτουργία πολλών συστημάτων μας φθίνει και οι νευρομυϊκές απώλειες συγκαταλέγονται στους εκφυλισμούς που παρατηρούνται. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι χάνουμε, μεταξύ άλλων, μυϊκή δύναμη (το να παράγουμε μεγάλες ποσότητες δύναμης) αλλά και ισχύ (το να παράγουμε μεγάλες ποσότητες μυϊκής δύναμης με υψηλή ταχύτητα σύσπασης).
Το κακό με αυτές τις απώλειες είναι πως μειώνουν την ικανότητά μας να αντεπεξέλθουμε σε απλές καθημερινές μας δραστηριότητες όπως το να σηκωθούμε άνετα από την καρέκλα της ταβέρνας που καθίσαμε να τσιμπήσουμε ένα μεζεδάκι και να πιούμε ένα ουζάκι με τους φίλους μας ή να ανέβουμε δυο-τρία σκαλιά.
Χάνοντας τη δύναμη και την ισχύ μας χάνουμε την ανεξαρτησία μας και οδηγούμαστε σε έναν πιο υποκινητικό τρόπο ζωή. Κι έτσι ξεκινάει ένας φαύλος κύκλος όπου η υποκινητικότητα έχει ως συνέπεια μεγαλύτερη απώλεια δύναμη και ισχύος κι άρα ακόμη μεγαλύτερη μείωση της ανεξαρτησίας μας.
Αυτό που καλό είναι να έχουμε κατά νου είναι πως η ετήσια απώλεια ισχύος που παρατηρείται στα ηλικιωμένα άτομα (όχι εγώ😉) είναι μεγαλύτερη από την απώλεια της δύναμης. Η απώλεια της ισχύος είναι ο κυριότερος περιοριστικός παράγοντας των περισσότερων καθημερινών μας δραστηριοτήτων.
Διότι το να σηκωθεί κανείς από την καρέκλα του την ώρα που το επιθυμεί είναι σπουδαιότερο από το να σηκωθεί παίρνοντας και το τραπέζι μαζί του!
Όλα δείχνουν λοιπόν ότι η ενίσχυση της ισχύος μέσω της προπόνησης (η προπόνηση είναι δεδομένη άνευ συζητήσεως) είναι σημαντική για τα ηλικιωμένα άτομα και ίσως μάλιστα σπουδαιότερη της προπόνησης δύναμης και αντοχής μιας που όπως είπαμε η ισχύς είναι αυτή που κυρίως επηρεάζει τις σωματικές λειτουργίες στις καθημερινές μας δραστηριότητες.
Όταν λοιπόν ο προπονητής μας προσθέτει ταχύτητα στην εκτέλεση των ασκήσεων ή στην προπόνηση μας γενικότερα, να τον ευγνωμονούμε. Διότι φροντίζει τώρα ή από τώρα να μπορούμε να πεταγόμαστε από την καρέκλα και να χορέψουμε το τραγούδι που θα μας μερακλώσει…πριν τελειώσει!

Inspired by

Εl Hadouchi et al. (2022). Effectiveness of power training vs strength training in older adults: a systematic review and meta-analysis
Europ Review of Aging & Physical Activ 19:18 #τρίτηηλικία #power #strength #training #senior

espa